Friday, January 16, 2009

16.01.2009 - Comunicate


Comunicat BNR

Incepand cu data de 16 ianuarie 2009, Banca Nationala a Romaniei, va pune in circulatie, in scop numismatic, o moneda de argint dedicata aniversarii a 10 ani de la infiintarea Uniunii Economice si Monetare Europene si lansarea monedei unice - Euro.

Caracteristicile monedei din argint sunt următoarele:

  • valoare nominală: 10 LEI;
  • material: argint 999 ‰;
  • greutate: 31,103 grame;
  • formă: rotundă;
  • diametru: 37 mm;
  • calitate: proof;
  • margine: zimţată;

Aversul prezintă pe o bandă mată, harta Uniunii Europene pe care sunt evidenţiate diferit statele membre ale zonei euro, stema României şi inscripţia "ROMANIA", în partea superioară, inscripţia circulară "UNIUNEA ECONOMICA SI MONETARA"; dedesubt, valoarea nominală a monedei - 10 LEI.

Reversul prezintă pe o bandă mată, în conturul neregulat al unei monede antice, o alegorie a evoluţiei comerţului de la troc la euro, deasupra, inscripţia circulară "10 ANI - UEM, dedesubt, anii 1999 - 2009.

Monedele, ambalate în capsule de metacrilat transparent, vor fi însoţite de broşuri de prezentare a tematicii emisiunii, redactate în limba română, engleză şi franceză.

Broşurile includ certificatul de autenticitate al emisiunii, pe care se găsesc semnăturile Guvernatorului Băncii Naţionale a României şi Casierului central. Monedele vor fi prezentate în cutii adecvate, pe al căror capac este inscripţionată sigla BNR.

Tirajul emisiunii este de 1000 de exemplare.

Punerea în circulaţie, în scop numismatic, a monedelor din argint, din emisiunea dedicată aniversării a 10 ani de la înfiinţarea Uniunii Economice şi Monetare Europene şi lansarea monedei unice - Euro, se realizează prin sucursalele Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României.


Sursa aici. (sectiunea Noutati)

0 comments:

Google Translate

Google-Translate-Chinese (Simplified) BETA Google-Translate-English to French Google-Translate-English to German Google-Translate-English to Italian Google-Translate-English to Japanese BETA Google-Translate-English to Korean BETA Google-Translate-English to Russian BETA Google-Translate-English to Spanish
Powered by
+ Grab this widget
LinkWithin Related Stories Widget for Blogs

Recent comments

My Music


Get a playlist! Standalone player Get Ringtones

Zelist

Ora Romaniei

Contacteaza-ma la:

prezentul_simplu@yahoo.com

Pagini accesate


website statistics software

Vizitatori unici

Vizitatori online

De unde ma viziteaza

Site Meter

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP